неделя, 22 януари 2017 г.

Кулинарни рецепти - Кексът на Ники

А Ники е съпругът ми. Кексът пък си върви с него още от момента на запознанството ни. И така си го нарича - "моят кекс". Разбира се, с годините аз малко го модифицирах. Кекса. Съвсем козметично, просто намалих брашното и увеличих захарта, за да му добавя финес.
Всъщност, това не е точно кекс. По-скоро си е сладкиш, с по-плътна консистенция, от типа на владишкия хляб. Но независимо, че е толкова стабилен, в него има достатъчно сочност и достатъчно хрупкавост, за да задоволи всеки претенциозен вкус. Той е подходящ за лека закуска с чаша мляко. Идеален е да замести бисквитката в мелба или крем. От него става отлична торта с млечен крем. И е изключително траен.

сладкиш десерт

Необходими продукти:
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша счукани орехи
1 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 чаени чаши брашно
1 чаена чаша конфитюр
ванилия

Да кажа няколко думи за конфитюра. Желателно е да се спрете на класически конфитюр. Ако ползвате мармалад или пък сладко с концентриран захарен сироп, това ще се отрази на плътността на тестото. Не че не може да ги ползвате, но ще трябва да съобразите количеството на брашното. И все пак, нека не е мармалад. Наличието на плодови парченца и съчетанието им с ореховите ядки е едно от предимствата на този сладкиш.
Есенциите всеки може да избира според вкуса си. Моето лично мнение е, че деликатният аромат на орехите и свежестта на плодовете са достатъчно и всичко, което е в повече от ванилия, само ще наруши баланса. Като всеки плодов сладкиш, има и още едно предимство - с всеки различен конфитюр получаваме различен резултат. Всеки път вкусен.

сладкиш десерт


Начинът на приготвяне е прост. Всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват добре. Тестото се изсипва в намазана и набрашнена форма или върху хартия и се пече на 180 градуса. Материалът е доста, затова у дома ползваме две форми. Вместо това, тестото може да бъде изпечено в голяма тава за готвене, с диаметър примерно 30 сантиметра.
Не забравяйте да проверите готовността с дървена клечка, преди да извадите.

сладкиш десерт


Желая ви вкусни резултати! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар