петък, 6 януари 2017 г.

Кулинарни рецепти - Добрият стар сладкиш с мармалад

Когато ровя за рецепти за десерти из нета, някак имам чувството, че напоследък са на мода предимно тортите, включително още новите за нас чийзкейкове. Но, когато отворя стария тефтер, все се натъквам на "Сладкиш с това" и "Сладкиш с онова". Може би си мислим, че вече сме казали, каквото има да се казва за сладкишите и затова ги позабравихме? Напразно! Това е най-разнообразната категория десерти от тесто и в нея се намират най-лесно изпълнимите рецепти.
Днес искам да ви предложа една стара рецепта за сладкиш с мармалад, която се приготвя в моето семейство още от детството ми /а то беше отдавна/ и никога досега не ме е подвеждала. Рецептата  е взета от библията на социалистическата домакиня - книгата "Дом, семейство, бит" и е лесна, икономична и вкусна.
Снимки стъпка по стъпка.... няма. Защото, макар в оригиналната рецепта да има описана поредност на прибавяне /която все пак ще посоча/, това е един от онези сладкиши, при които просто мяташ всички продукти в купата, разбъркваш ги /може и с лъжица/ и вече си готов да печеш.

Необходими продукти:
200 г. мармалад
300 мл. вода
150 мл. олио
300 г. захар
2 яйца
1/4 чаена лъжичка канела
настъргана лимонова кора или лимонова есенция
3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Мармаладът се размива във водата. Добавят се олиото, захарта, яйцата и ароматите и всичко се разбива до хомогенност. Накрая изсипваме брашното и набухвателите и отново разбъркваме. Трябва да се получи кейково тесто със средна гъстота. Пече се на 180 градуса. Горещ се поръсва с пудра захар.

рецепта десерт плодов


Нека кажа, че си е ваша работа как и колко ще ароматизирате. И цяла лъжичка канела няма да попречи. И не, не се притеснявайте, наистина има толкова много набухватели и няма нито кисело мляко, нито оцет, в който те да се гасят. Въпреки това вкусът не става "соден". Единственият резултат е, че сладкишът се получава много пухкав и нежен като консистенция.
Печете бавно. Забъркването е фасулска работа, но при печенето трябва да проявите героично търпение. Не бързайте да вадите сладкиша от формата. Нека си обиколи нивата, какво като не е питка?
И последно, никога не слагайте наведнъж всичкото брашно. Оставете една част като резерв и накрая добавяйте по малко. Брашната са различни и сгъстяват различно, затова не си причинявайте сами изненади.

Пожелавам ви вкусни резултати!

десерт рецепта



Няма коментари:

Публикуване на коментар