сряда, 11 януари 2017 г.

Кулинарни рецепти - Обикновен хляб

В сравнение с разнообразните и атрактивни рецепти на пити и хлябове, които могат да бъдат открити в кулинарните групи и блогове, този хляб е направо като Грозното патенце. Той е напълно обикновен.
Но въпреки това, имам две причини да ви го предложа. Първо, когато някой ден тук се събере богат каталог с рецепти, бих искала той да е пълен. А обикновеното е част от разнообразието. Без него то изглежда елитарно и претенциозно. И второ, мисля, че всяка съвременна жена, заета със 101 неща в ежедневието си, заслужава да има в бележника си прости и лесно изпълними рецепти, които водят до отличен резултат. 
Разбира се, още по-лесно е да се купи готов хляб или тесто. Обикновено така правим. И аз също. Но все пак вярвам, че хлябът не е като другите храни. Неслучайно той се е използвал от древни времена при всякакви ритуали. За мен истинският хляб е този, който е докоснат с ръка. Той дава много повече от калории и витамини. 
Тази рецепта взех от книгите на София Смолницка. Но тя много прилича на питката, която баба правеше за всеки неделен обяд и я делеше на колачета. Тя е напълно подходяща за Бъдни вечер. За мекици и какво ли още не. 

Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно
1 пакетче суха мая или половин кубче
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1 чаена чаша хладка вода
3 супени лъжици олио

домашен хляб


Сигурна съм, че опитните домакини имат подобна рецепта, а и да нямат, не биха се затруднили с изпълнението. Но приемам, че текстът може да бъде четен и от начинаещи, затова ще бъда достатъчно изчерпателна. 

Начин на приготвяне:
Ако маята е кубче, тя се разтрошава в купа и се поръсва със захарта. Оставя се на топло и се изчаква да се втечни. Към нея се добавя солта, водата и няколко лъжици брашно. Разбърква се до получаване на каша като боза и отново се оставя на топло.
Ако маята е инстантна, направо я смесваме със захарта, солта, водата и брашното. 
При достатъчна температура до десет минути "бозата" ще се е превърнала в пухкава маса с удвоен обем. Ако се наложи да чакате повече,  опитайте да осигурите по-топла среда на вашето тесто. 
Но никога, никога не бързайте! Не разчитайте, че тестото ще си навакса на следващия етап. Търпението е много важно при готвенето, но това най-много важи за тестата.
Когато маята "се е подхванала", добавете олиото, после брашното и замесете средно твърдо тесто. Няма нужда да се опитвате да го докарате пухкаво и памучно, като за козунак. Нека просто бъде нормално. 
Отново ще кажа, брашната са различни. Осигурете си количество, повече от предписаното в рецептата. Но отначало сложете по-малко и добавяйте постепенно. Може вашето брашно да е различно от моето. Може чашата ви да е с 10 милилитра по-голяма. Вие не правите моя хляб, а своя. 
Веднъж замесен, хлябът се нуждае от малко обработка. Не е нужно да го биете 100 пъти в масата, нито да го месите, докато стане на конци. Просто го помесете 2-3 минути, нека усети ръката ви. После го върнете обратно в купата, сложете я на топло и я покрийте с кърпа. 
Сега чакаме, докато тестото удвои обема си, най-малкото. Добре втасалото тесто във вътрешността си е рехаво и стои на конци, понякога може и на шупли. Просто разкъсайте повърхността му и вижте. 

домашен хляб

Следва премесване, отново за 2-3 минути. От това обемът на тестото спада и то става доста жилаво и по-трудно за обработка. Накрая го оформете и го поставете в намазаната с олио тавичка, където ще се пече. Както се вижда от снимките, аз съм ползвала обикновена права кексова форма. Ако ви е трудно да работите с премесеното тесто, оставете го за 5 минути да се отпусне. 
Хлябът трябва отново да втаса на топло, докато удвои обема си. През това време включете фурната да загрее на 170 градуса. Втасалото тесто може да се намаже с яйце или просто с малко вода. Ако желаете, може да го поръсите с някакви семена - ким, мак, сусам, белен слънчолед, белено тиквено семе. А може да сварите мъничко каша от вода и 1 чаена лъжичка брашно - така ще получите "селска" кора и тя ще бъде мека. 
За изпичането са необходими 30-40 минути. Изчакайте добре да се зачерви. После поръсете с вода и завийте с кърпа. 
Този хляб не съдържа химически добавки и е възможно леко да се троши при рязане. Но вкусът му компенсира всичко. 

домашен хляб

Пожелавам ви вкусни резултати! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар