сряда, 2 януари 2013 г.

Кулинарни рецепти - Изненади с пържоли

Признайте си, че за празник, стига да имате възможност,  пържолите задължително ще присъстват в менюто ви. Те носят едно усещане за тържественост още от времето, когато пържолата с гарнитура традиционно се ядеше само на ресторант. Както и тройката кебапчета с бобена салата и лютеница, но това е друга тема.
Та така, пържоли. Най-лесният начин да се приготвят пържоли е да убедите мъжа си, че барбекюто винаги е било мъжка работа. :) Но какво, ако той има друго виждане по въпроса и честта се падне на вас? И ако ви е писнало от месо на скара или просто предпочитате да миришете на парфюм в празничната вечер? За такива случаи са моите предложения.
Първо, няколко думи за месото. Обикновено в България се ядат пилешки и свински пържоли. За телешките всеки знае, но малцина са ги опитвали. Свързваме ги предимно с американците, които изглежда винаги ги консумират 5 сантиметра дебели, с течаща от тях кръв. Поне според филмите и книгите. Истината е, че за да направиш добра телешка пържола, трябва месото да е от младо животно. Такава покупка в магазин няма как да ви се случи. Телешкото, с малки изключения, го спасява само тенджерата под налягане. Не че и там не могат да се направят пържоли, но за това по-късно.
Има обаче едно друго месо, което е незаслужено пренебрегвано - агнешкото. Знам, че то не е много достъпно, но признайте, че ако ви попадне, няма да ви хрумне да го направите точно на пържоли. А това е жалко, защото си струва. Идеалната марината за агнешка пържола е: счукан чесън, кимион, чер пипер, сол и олио.
Принципно за всички маринати е добре да смесите сухите подправки с олио или зехтин, докато се получи гъста паста. После просто разбърквате старателно докато всяко парче месо се покрие от лъскав, ароматен филм. Не се тревожете за мазнината, тя ще изтече при печенето.
Какви други комбинации от подправки да ползваме? Обикновено всеки си открива своя. Моите са няколко, ето ги:
- споменатите вече чесън, кимион, чер пипер, олио и сол;
- къри, соев сос, чер пипер, олио и сол;
- кориандър, лимонов сок, олио и сол;
- ким на зърна, чер пипер, индийско орехче, олио и сол.
Толкова за предварителната подготовка, сега напускаме барбекюто, за да ви предложа три рецепти, които можете да приготвите в кухнята. Освен, че са вкусни и ефектни, всички те са лесни за изпълнение и не отнемат много време за подготовка.

ПЪРЖОЛИ НА ФУРНА С ГЪБЕНО-СМЕТАНОВ СОС

Пържолките се овкусяват и начукват, после се нареждат плътно в тава и се заливат с вода до височината им. Пекат се на 250 градуса, докато се зачервят отгоре. Тогава се обръщат, заливат се с чаша вино и се връщат във фурната за допичане.
Междувременно се слагат на огъня гъбките, не много дребно нарязани, само с малко олио, сол и чер пипер. По желание може и малко чесън, ще се изненадате колко им отива. На гъбите не им е нужно много, те трябва да се свалят от огъня, докато са още хрупкави. Така запазват най-добре отличния си вкус и аромат.
Последно приготвяме соса, а той е повече от елементарен. Слагаме готварска сметана да заври, след което добавяме в нея кашкавал, пушено или топено сирене. С всяко от трите сосът ще придобие различен вкус, с всяко ще е умопомрачителен. Достатъчно е да ги нарежете на дребно, те ще се разтопят. Пригответе соса в последния момент, щом почне да изстива, веднага се сгъстява.
Накрая слагаме в чинията пържола, върху нея гъбите, заливаме с една лъжица сос от печенето и завършваме със сметановия сос. Достойно за всяка празнична трапеза!


ПИКАНТНИ ПЪРЖОЛИ

Започваме с овкусяване и начукване. Тук се придържайте към по-неутрални подправки, може би само чер пипер и сол е най-добре. Овкусените пържолки отиват във фурната с малко вода. Като се зачервят отгоре, ги обръщаме и заливаме с доматен сок. Печенето продължава, докато ястието остане на масло и от соса се подават хрупкави зачервени крайчета. Тогава вадим тавата и изсипваме отгоре повечко кисели краставички, нарязани на ситни кубчета. Разбъркваме съвсем леко, да се омешат ароматите. Повече не връщаме във фурната. На тези пържоли мъжът ми казва "манджа с краставици" и не е престанал да им се удивлява, макар че от години ги похапва с апетит. Всъщност, като се замисля, сигурно всеки път ги е изяждал много бързо, защото така и нямам тяхна снимка.
Повтарям пак, трябва да е леко препечено и останало на масло, иначе ще се получи не много приятна водниста и дразнещо зарзаватеста манджа.

ПЪРЖОЛИ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ

Те достойно украсиха новогодишната ми трапеза тази година. Идеята ми даде любимата ми приятелка Таня, а аз, естествено, я доразвих, понеже шило в торба не седи.
Овкусяваме пържолите, аз използвах къри, соев сос, олио, сол и чер пипер. Начукването можем да си го спестим. След като престоят, ги цвърваме на  сух тиган за кратко, колкото да се запечатат повърхностите. Редим в тенджерата под налягане, като помежду редовете ръсим повечко лук, нарязан на полумесеци. Това е! Нито вода, нито други продукти. Малко, след като заври, изключваме.
Това е! Ако искате, гарнирайте с нещо картофено. Но и без него порцията си е добре балансирана.


Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар