понеделник, 10 декември 2012 г.

Кулинарни рецепти - Междупразнично задушено

Нали знаете как е? Пет дни у дома, гости, трапези, шумотевици... Прегледали сте старите тефтери, изръшкали сте целия нет за рецепти и вече ви се струва, че сте наготвили и изяли всичко, което традициите повеляват да се наготви и изяде по това време на годината. И това обикновено се случва някъде още на третия ден. Тогава решавате да хапнете нещо леко и забърквате някаква непретенциозна постна манджа или направо обирате огризки от хладилника. Изведнъж обаче се оказва, че макар да сте копнели за малко разтоварване, всъщност вие сте успели да се разглезите. И постната манджа нещо леко ви дразни и не ви удовлетворява изобщо. От друга страна, ви е писнало да подмятате тенджери и ножове. Но домашният добитък реве гладен...
И тогава идва моментът за междупразничното задушено. То е манджа. И не е манджа. Достойно може да стои на тържествена трапеза. Или да внесе уют в делничния ви ден. То се приготвя бързо и лесно (освен ако не мразите до смърт да белите картофи). В изпълнението му няма тънкости, които да изискват голям опит, съответно няма и подводни камъни. И накрая, има ли нужда да казвам, че е много вкусно?






Първото, което ни трябва, е тенджера под налягане. По принцип рецептата е за такава тенджера. Но, ако случайно нямате, ще стане и в друга. Изберете някоя с дебело дъно. Освен това, макар да не съм пробвала, съм сигурна, че ще е супер да се направи и в глинен съд.
Нарязваме 1 килограм месо на късчета като за кебап. Сега вие вероятно се питате защо на снимката не се виждат такива късчета. Веднага отговарям: преварих го. Но за това после.
Месото може да бъде всякакво. Оригиналът е с телешко. Стандартните вариации са със свинско и агнешко. Със сигурност ще се получи и с по-леки меса като пиле и заек, само че вероятно ще трябва да работите с порции, а не с късчета. Месото се изсипва на дъното на тенджерата и леко се притиска. Нищо друго не му слагаме. Ще им дойде времето на другите неща.
После слагаме водолазните очила и нарязваме половин кило стар лук на полумесеци. По това време на годината сигурно ще се изкушите да го заместите изцяло или отчасти с праз. Не го правете. Идеята е друга и няма да си подхожда с подправките. С праза можем да направим други неща, например крем супа.... но млъкни, сърце! Покриваме месцето с лука.
Следват 1 килограм картофи, обелени, нарязани на едри кубчета (например колко месцата) и изсипани върху лука.
Това беше основата, оттук нататък започва свещенодействието.
Поръсваме ястието с 1 чаена лъжичка сол и половин чаена лъжичка черен пипер. Естествено, ако обичате люто, никой не може да ви забрани да увеличите пипера. Към това прибавяме 1 чаена лъжичка млян кимион, 2-3 дафинови листа и 1 чаена чаша доматен сок.
Повтарям, всички тези неща просто небрежно поръсваме или изливаме отгоре, изобщо не се грижим да разбъркваме. Това ще се случи после от самосебе си.
Последната стъпка е да загреем 3 супени лъжици олио и да цвърнем в него една супена лъжица червен пипер. Да цвърнем означава да сме много бързи. Да не сте посмели да загаряте пипера! Стиска ли ви да развалите ястието, след като обелихте за него такива количества лук??? Та значи, пиперът казва "цвър" и веднага го изливаме върху останалите продукти. При което и те цвърват.
Това е всичко! Не се полага разбъркване, нито доливане на вода. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на котлона. Изчакваме да заври и след 15 минути изключваме. А който е забравил да си погледне рецептата като мен, изключва след половин час и после яде манджа от картофи и месно пюре с лук. Обаче също много вкусна!
Ако тенджерата ви не е под налягане, тогава оставете ястието на половината мощност на котлона и не го отваряйте, докато не ви замирише на готово. Това ще е след доста повече от 15 минути, но съм сигурна, че ще разпознаете аромата. Който е божествен!
Сега, понеже огладнях от толкова писане, отивам и аз да си направя едно задушено. Тоя път ще го варя точно 15 минути!!!

Нели Цветкова






1 коментар: