вторник, 27 ноември 2012 г.

Кулинарни рецепти - Соленки с мая

В тефтера ми са записани като "мамините соленки". Не че майка ми правеше само тях. Просто ги правеше за закуска в неделя. Събуждах се... и апартаментът ухаеше на тях. Ухаеше на грижовна мама и на ден, изпълнен с игри и забавления. Всяко дете заслужава да има по един такъв аромат в живота си.


Ето и рецептата:
1 чаена чаша прясно мляко и 1 чаена чаша мазнина се нагряват на котлона до разтапяне на мазнината. Може да се ползва свинска мас или краве масло. Ако изберете маргарин, не гарантирам за резултата.
Свалят се от огъня и в тях се размива половин кубче мая. Ако ползвате суха мая, тя трябва да е цяло пакетче. В такъв случай не се разтваря в течността, а се всипва заедно с брашното.
В дълбока купа се разбиват 2 яйца с 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка захар.
Към тях се добавят млякото и мазнината.
Постепенно се прибавя брашно до получаване на меко тесто. Бъдете внимателни, не допускайте тестото ви да стане твърдо и сбито. Това ще го опропасти.
Полученото тесто се разточва, без да се изчаква да втаса. Дебелината трябва да е около 1 - 1.5 см. Изрязват се кръгове с помощта на по-голяма чаша.
Отделно се натрошава 200 г. сирене и се разбърква с 1 яйце. Получената плънка се разпределя по кръгчетата. След това те се прегъват надве, а краищата им се притискат, за да залепнат.
Соленките се намазват с яйце и по желание се поръсват с ким, сусам и др. Пекат се на 180 градуса.
Разбира се, по желание може да се използва и друга солена плънка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар