вторник, 17 август 2021 г.

За отслабването от първо лице - 1

Открили сте най-сетне подходящия за вас диетичен режим, спазвате го ентусиазирано, килограмите се топят, а вие мечтаете за деня, когато ще постигнете желаната цел и всичко ще бъде прекрасно. Дали обаче е задължително да стане точно така?

Имам твърде богат опит в спазването и провалянето на диети, проучила съм и опита на „колежки“. Разбира се, няма да ви убеждавам, че е хубаво човек да си стои дебел. Но ще се опитам да ви подготвя за някои проблеми, които може да възникнат, когато отслабнете и да са неочаквани за вас.

1. ЗДРАВЕТО

Принципно, очакваме свалянето на излишното тегло да подобри здравословното ни състояние. И това до голяма степен наистина се случва. Напълно е възможно кръвната захар да се нормализира, кръвното налягане да влезе в правилните граници, сърцето да спре да ви стяга. Със сигурност ще се подобри състоянието на ставите. Ще станете по-подвижни, ще можете да клякате, да коленичите, да бягате.

НО: Имайте предвид, че това може и да не стане в степента, в която сте се надявали. Увредените органи не се възстановяват толкова бързо, а понякога изобщо не се оправят напълно. Например шиповете, които представляват костни израстъци в ставите, просто няма как да изчезнат. Вие ще тежите по-малко и те ще натискат по-малко ставните повърхности. Но ще са си там и след време пак ще се обадят.

И пак НО: Бабите ни са знаели какво говорят, като ни казваха „Не стой гладна, ще се разболееш“. Напълно е възможно отслабването да ви докара нови болести и проблеми. Да си го кажем честно, диетичните режими представляват различни видове недоимъчно хранене, а то никога не е без последствия. Има и диети, които са максимално балансирани, но те пък не причиняват достатъчно стрес на организма и често са със слаб ефект.

И като споменах стрес, ами да, всяка промяна в жизнените показатели, дори и когато е за добро, е стрес за вашето тяло. То е програмирано така, че да поддържа своята хомеостаза и не обича резките промени.

Това не е моята вена, но ей така стават нещата


Ще сте късметлии, ако се сдобиете само с козметични проблеми – например косопад (той поне е временен) или увредени нокти. Но един режим, лишен от мазнини, може да наруши сериозно хормоналния ви баланс. А диета, прекаляваща с протеините, може да претовари бъбреците и да отключи заболявания.

Ето например при мен. Не твърдя, че е непременно от отслабването, но моите разширени вени са се възпалявали един-единствен път и това беше познайте кога. Да, точно когато бях най-слаба и се предполагаше да съм здрава и красива. Сякаш реагираха по някакъв начин и стана така, че когато най-после можех да нося дънки, трябваше да си запрятам крачола, за да не се цапа от компреса с риванол.

Е, все пак, аз не съм баба ви и не ви казвам да се откажете от опитите за отслабване, за да не се разболеете. Това, което казвам, е, че диетични режими трябва да се спазват отговорно, информирано и най-добре след консултация с лекар. И да не се учудваме, ако се яви здравословен проблем, защото не винаги можем да предвидим какво ще разбъркаме в тялото си. Просто трябва да се опитаме да намерим най-добрия баланс за себе си.

(следва) 

1 коментар:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване